Huosilammen Ahvenkuningas

Siitä saakka kun aloitin snorklausharrastuksen, olen kohdannut veden alla kaloja. Joskus parvia, joskus yksittäisiä persoonia, joskus isoja, joskus pieniä – mukavan harvassa ovat olleet ne kerrat, ettei pinnan alla olisi tullut vastaan ketään. Yksikin, pienikin kala tekee reissusta heti kiinnostavamman tuodessaan maisemaan eloa.

Kalan kohtaaminen on yllättävän vaikuttava tilanne. Toisin kuin esimerkiksi lintujen kanssa, kalaa pääsee usein lähelle ja se saattaa itsekin tulla lähemmäs. Kalaa saa usein katsoa silmästä silmään ja tarkkailla rauhassa sen liikkeitä ja yksityiskohtia. Kokemus on todella intiimi ja siten hyvin vaikuttava.

Vaikuttavuutta lisää sekin, ettei pinnan alle yleensä ole nähnyt – kalojen parissa olen maailmassa, joka aukeni minulle vasta muutaman vuosikymmenen elämisen jälkeen. Se on uutta ja ihmeellistä.

Hossassa, vaikka kohtasin myös kaksi kaunista haukea, jäi parhaiten mieleeni Ahvenkuningas. Kala oli suuri, kirkkaasti parvensa suurin, vaikka parvikin oli suuri ja täynnä suuria ahvenia. 

Vanhuksen evistä näkyi, että elämää on takana. 

Kuitenkin kala oli todella hyväkuntoinen ja aivan yhtä utelias ja reipas kuin muutkin parven kalat.

Ahveneen tulee komea körmyselkäinen muoto kun se kasvaa ikää ja kokoa. Vauva-ahvenet ovat vain päitä joilla on isot silmät ja pyrstö. Vanha, kookas ahven on kunnioitusta herättävä näky.

Toivon kohtaavani Ahvenkuninkaan joskus vielä uudelleenkin, kun palaan Hossaan. Se on selkeästi osannut vältellä kalastajien narrausyrityksiä kauan – toivottavasti osaa jatkossakin.


One thought on “Huosilammen Ahvenkuningas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s