Kamerat veden alla

Vedenalainen maisema jää hyvin monilta kokonaan näkemättä. Voimme seisoa järven rannalla ja ihailla sen kauneutta – tai porhaltaa sen ohi – mutta ilman veteen menemistä emme näe, millainen maisema pinnan alla on. Tuohon maisemaan pulahtaessa sen haluaa herkästi myös ikuistaa.

Alla kerron hieman lisää kameroistani ja alinna on muutama esimerkkikuva kummankin ensimmäisen kamerani ottamana. Kesällä 2021 saan käyttöön myös uuden kameran ja kirjoittelen siitä sitten tunnempana.

Olympus Tough TG5

Tämä oli ihkaensimmäinen veden alle viemäni kamera, ja tämän kanssa koukutuin vedenalaiskuvaukseen. Kamera on pieni mutta ihanan järeä ja superkätevä käyttää myös pinnan alla, sillä säädöt ovat kaikki käytettävissä myös vedessä. Se on helppo myös työntää vaikka lähteeseen tai puroon rannalta käsin – se mahtuu pieneenkin veteen.

Minulla oli Olympuksen kanssa hieman hankaluuksia etenkin tarkennuksen suhteen, sillä tuntui ettei kameralla ollut aina hajuakaan mihin pitäisi tarkentaa. Yllä olevien kuvien joukossa on kuva hauenpoikasesta, josta otin paljon kuvia – ja jokaisessa tarkennus päin mäntyä. Tuskallista! Toistaalta silloin kun tarkennus osui kohdalleen, kuten yllä olevassa ahvenkuvassa, kuvista saattoi tulla todella upeita ja tarkkoja. Kameralla saa myös RAW-kuvia, mikä on mainio ominaisuus. Yllä olevissa kuvissa yksi on otettu purossa niin, että puolet kuvasta on veden pinnalla. Tämä ei olisi onnistunut ilman RAW-kuvaa ja sen käsittelyä jälkikäteen.

Maisemakuvissa pinnan alla Olympus tuntui joskus ottavan hieman tuhnuisia kuvia. Etenkin pilvisellä säällä kamera oli todella pulassa, mutta auringon paistaessakin kuvista tuli jotenkin tukkoisia. Tämäkin näkyy yllä olevissa kuvissa.

Kamera on minulla yhä, mutta huomaan sen jääneen selkeästi vähemmälle käytölle sen jälkeen kun hankin sukelluskotelon Fujifilmilleni. Tänä kesänä saan käyttöön Canonin kovamuovisella kotelolla ja saattaa olla, että Olympus lähtee kiertoon sen myötä.

Fujifilm X-T100

Tämä kamera minulla on ollut maanpäällisillä retkilläni kahden vuoden ajan ja rakastan sitä. Kamera on sopivan kokoinen retkikameraksi, ja minusta sillä saa ihania kuvia. Myös tällä kameralla voi ottaa RAW-kuvia, tosin itse yleensä kuvaan jpeginä. Kyseessä on peilitön järjestelmäkamera, ja olen ostanut siihen talvista tähtitaivaskuvausta varten toisen putken.

Olisipa ehkä kannattanut pyyhkäistä pölyt näistä kameroista ennen niiden kuvaamista…

No, hommasin loppukesällä 2019 Dicapac-sukelluskotelon, jotta sain myös Fujifilmini veden alle. Pussi maksoi jotain vajaat sata euroa (olisiko ollut 70?) mikä tuntuu aika kovalta hinnalta huomioon ottaen että kyseessä on tosiaan pussi, ei kovaa muovia oleva kotelo. Pussiin jää aina ilmaa, mikä tekee siitä veden alla kellukkeen, ja lisäksi kameran asetuksia ei pysty veden alla säätämään, vaan ne on laitettava kohdilleen ennen veteen menoa. Sitten sopii vain toivoa ettei aurinko painu pilveen tai taivas kirkastu siinä välissä!

Fujifilmillä olen kuitenkin saanut parhaat vedenalaiskuvani. Tarkennus osuu hyvin kohdilleen ja kuvat ovat selkeitä. Hämärässäkään ei ole suuria vaikeuksia. Jos käyttökömpelyyden Dicapacin kanssa voi unohtaa, Fujifilm on mainio vedenalaiskamera.

Odotan jännityksellä millaisia kuvia tänä kesänä saan Canonin Powershot G7 X Mark II:lla, johon on olemassa Canonin oma, kovaa muovia oleva vedenalaiskotelo. Kotelolla säädöt ovat käytettävissä myös pinnan alla. Kamera minulla on jo, mutta kotelo on vielä matkalla. Toivon, että kamera on veden alla Fujifilmin vertainen, jolloin voin lopettaa riskeeraamasta Fujifilmini terveyttä Dicapacin kanssa (en totta puhuen ihan luota pussin kestävyyteen ajan kanssa…)

Canon Powershot G7 X Mark II

Tähän kameraan on olemassa sille varta vasten suunniteltu sukelluskotelo Canon WP-DC55. Yhdistelmän yhteishinta on kutakuinkin 800 euroa.

Pääsin aloittamaan heti kesän 2021 ensisnorklailut tämän kameran kanssa, ja olen siihen ihan supertyytyväinen. En pelkästään kameraan itseensä, joka sekin vaikuttaa mainiolta ja pärjää veden alla hienosti, vaan koteloon, jonka kanssa kaikki säädöt sekä zoom ovat helposti käytössä myös pinnan alla. Tällä yhdistelmällä on helppo ottaa onnistuneita kuvia myös niin että kuvataan veden alta kohti pintaa tai että ollaan vain puoliksi pinnan alla.

Kameralle tuntuu riittävän pinnan alla hieman vähempikin valo (pärjää huomattavasti paremmin kuin Olympus) ja kuvista tulee mukavan teräviä ja selkeitä. Väritkin tallentuvat hyvin. Koteloon oli helppo tottua ja on vaikea nähdä että palaisin käyttämään muita vaihtoehtoja ihan äkkiä ellei jostain syystä tule pakottavaa tarvetta. Maanpäällistä kuvailua kuitenkin jatkan Fujifilmillä, se on edelleen lemmikkini muualla kuin pinnan alla.

Alla muutamia tällä kameralla ottamiani kuvia alkukesältä 2021.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s