Lappi


Tarinat pinnan alta

Kesän 2021 ensimmäinen kohde: paluu Kolarin Saivojärveen (ja uusi kamera)

Lumien sulettua muutama viikko sitten on kesä tullut nopeasti ja vedet ovat lämmenneet. Eilen koitti tältä erää ensimmäinen snorklausretki, ja kohdalle osuikin melkein helteinen ja hyvin aurinkoinen, joskin todella tuulinen päivä. Auringonpimennys oli loppunut joitakin tunteja aiemmin, kun alkuillasta joskus kuuden maissa laskeuduin Saivojärveen Kolarissa. Olin käynyt tällä järvellä pari kertaa aiemminkin, mutta tutkinnatJatka lukemista ”Kesän 2021 ensimmäinen kohde: paluu Kolarin Saivojärveen (ja uusi kamera)”

Ilta Syväjärvellä, Kittilä

Yhtenä iltana tässä hiljattain teimme mieheni ja hänen tyttärensä kanssa pikku retken Kittilän Syväjärvelle. Muu seurue ei veteen uskaltautunut, mutta minä lähdin katsomaan mitä pinnan alla näkyy. Siellä olikin komea parvi raitapaitoja!

Sadetta ja aurinkoa Pallaslompololla

Ajelimme töideni jälkeen miehen kanssa Pallaslompolon rantaan. Venevalkamassa oli paljon veneitä, mutta ei ketään ihmistä. Läheinen Punainenhiekka taitaa aika hyvin pitää suurimman väenpaljouden tästä rannasta, joka sitten taas snorklauksen kannalta on paljon Punaistahiekkaa kiinnostavampi.

Mutuja Ounasjoessa

Lapin jokien rantavesistä tapaa usein pieniä parvikaloja, joiden minulle on kerrottu olevan mutuja. Minulle ne tuovat akvaarioajoiltani mieleen leväbarbit mustine kylkiviivoineen.

Hopialammen ahven, Sodankylä

Jälleen upea, lähes helteinen kesäpäivä. Pääsin tänään palaamaan Hopialampeen, joka oli ensimmäisen oikean snorklausretken kohteenani aikoinaan. Paikka oli kaunis kuten aina, ja aivan kuten ensimmäiselläkin kerralla, tälläkin kertaa sain yhden ahvenen kaveriksi.

Juhannuksen kuumottava piiloparatiisi

Sain viime vuonna hieman kautta rantain tietää eräästä kittiläläisestä metsälammesta, jonka vesi on erityisen kirkasta. Kävimme tänään mieheni kanssa juhannusretkellä tuolla kaukana kaukana pikkuteiden takana, ja paikka oli paljon kauniimpi kuin mitä osasin edes aavistaa.

Raasikaltiot, Enontekiö

Pallasjärven testiretkellä olin todennut vesien lämmenneen jo tarpeeksi, että kauden voi kunnolla aloittaa. Eilen koittikin kesän 2020 ensimmäinen kunnon snorklausreissu! Pyysin töiden jälkeen miestä kaveriksi, että lähdetään ajelulle, ja niinpä olimme kohta jo matkalla. Sää oli upea, pilvettömän aurinkoinen ja tyyni.

Ruoppajärvi, Kittilä

Kittilän Ruoppajärveen kurkkasin sateisena päivänä elokuussa 2019. Laskeutuminen veteen oli kesän ällöttävin, koska pohjaa ei ollut, vaan upposin vyötäröä myöten kasvihöttöön. Hötön laskeuduttua pääsin kuitenkin liikkeelle varsin kauniiseen maisemaan.

Saivojärvi, Kolari

Piipahdin kesällä 2020 Saivojärvessä kolme kertaa – ensimmäisen kerran sateisena päivänä, kaksi jälkimmäistä kertaa auringosta nauttimassa. Olin saanut vihiä tästä paikasta Instagramin kautta, sillä olin törmännyt siellä kuvaan jossa ratsastettiin hevosilla järven rannalla, ja järvi näytti todella kirkkaalta.

Syväjärvi, Kittilä

Kesällä 2019 Kittilän Syväjärvestä muodostui minulle paikka, johon palasin uudelleen ja uudelleen. Syväjärven pohjan tomuinen ja kivinen maisema ei ole ainakaan laiturin läheisyydessä erityisen mielenkiintoinen, mutta yleensä paikalla on parvi pieniä ahvenia, mikä tekee melkein jokaisesta käyntikerrasta kiinnostavan.

Hietajärvi, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto (2019)

Alkukesällä 2019 tein syntymäpäiväretken Hietajärvelle. Olin käynyt siellä kerran syksyllä vuosia aiemmin, ja järven kirkas vesi oli jäänyt mieleeni. Niinpä kesän 2019 ensimmäiset kunnolla lämpimät päivät ajoivat minut liikenteeseen – halusin kokea paikan snorklaten.

Ensimmäinen oikea vedenalaisretkeni: Hopialampi, Sodankylä (2018)

Ensimmäinen oikea vedenalainen retkeni koitti heinäkuussa 2018. Kesä oli ollut todella helteinen ja olin viettänyt paljon aikaa joessa veteen, maskiin ja kameraankin totutellen. Parempaa ajankohtaa ei voisi ensimmäiselle oikealle snorklausreissulle ollakaan.

Ahvenjoen ahvenet, Sodankylä

Sodankylän-kotimme takapihalla virrannut Ahvenjoki koukutti minut vedenalaiskuvaukseen. Enää ei riittänyt se, että sain olla vedessä ja nauttia sen kannattelusta ja viileydestä – halusin ottaa kuvia pinnan alta.

%d bloggaajaa tykkää tästä: