Varusteet

Snorklaaminen ei vaadi kummoisia varusteita – kaikki tarvittava löytyy yleensä lähimmästä vähänkään isommasta marketista.

En eläessäni ole pitänyt harrastuksista, jotka vaativat paljon varusteita. Olen nuuka ja pidän yksinkertaisuudesta. Muun muassa tästä syystä olen päiväretkeilijä enkä vaeltaja, kävelijä enkä pyöräilijä – ja snorklaaja enkä laitesukeltaja. Ajatus varusteiden hankinnasta, kantamisesta ja huoltamisesta tuntuu minusta vaivalloiselta. Niin vaivalloiselta, että se olisi omiaan syömään iloa itse harrastuksesta.

Perustarvikkeet

Vedenalaisen maailman lumosta nauttiminen ei ole rakettitiedettä. Jostain syystä ihmiset usein hämmästyvät kun kerron, kuinka yksinkertaisilla varusteilla veteen voi mennä.

Oikeastaan siinä tarvitsee uima-asun lisäksi vain snorkkelimaskin. Oma maskini on marketista ja sen hinta oli noin 15 euroa. Lisäksi minulla on kumiset uimatossut, jotka suojaavat jalkoja silloin kun veteen mennään esimerkiksi kivikkoisesta tai oksaisesta rannasta. Myös tällaisia löytyy marketista reilun kympin hinnalla.

Muuta ei tarvita.


Kamerat

Kamera ei ole välttämätön varuste, mutta aika äkkiä sellaisen saattaa haluta.

Oma ensimmäinen vedenalaiskamerani oli Olympus Tough TG5. Sillä ottamiani kuvia löydät näistä jutuista.

Ajan mittaan aloin kaivata parempaa kuvanlaatua, joten ostin Dicapac-kotelon lempparikameralleni, joka alun perin oli Fujifilm X-T100 ja nykyään on Fujifilm XT30. Kotelon avulla olen saanut hyviä kuvia – itse asiassa melkein kaikki parhaat – mutta kotelo on valitettavan kömpelö käyttää. Se pukkaa toimia kellukkeena, ja lisäksi mitään säätöjä ei pysty veden alla tekemään, vaan asetukset on arvottava kohdilleen jo ennen veteen menoa. Fujifilm on kuitenkin lempikamerani, ja usein valitsen sen, vaikka kuvaaminen kömpelömpää onkin. Fujilla ottamiani kuvia löydät näistä jutuista.

Kesästä 2021 alkaen käytössäni on ollut myös Canon Powershot G7 X Mark II, jolle on Canonin oma, kovaa muovia oleva vedenalaiskotelo. Kova kotelo mahdollistaa asetusten säätämisen pinnan alla. Tällä yhdistelmällä ottamiani kuvia on näissä jutuissa.


Kamerat veden alla

Vedenalainen maisema jää hyvin monilta kokonaan näkemättä. Voimme seisoa järven rannalla ja ihailla sen kauneutta – tai porhaltaa sen ohi – mutta ilman veteen menemistä emme näe, millainen maisema pinnan alla on. Tuohon maisemaan pulahtaessa sen haluaa herkästi myös ikuistaa.

Keep reading